Princeton Public Library

Addition & Renovation

After several informational sessions with Princeton Public Library, Hafer completed a master plan to determine future growth and change of this Carnegie Library that would meet the needs of today’s technology-driven society. One of the main underlying objectives was to create a space for the community to engage with one another, as well as keep their beloved library up-to-date for the community of Princeton. Considerable time was spent on community outreach to educate and understand the community’s views on these changes and how they will impact their community.

The result from the master plan and community outreach led to the design of a contemporary two-story addition with a new front door referencing where the library is today and in the future. Materials were carefully selected to introduce the new with the old and large expanses of windows were added to create a visual connection with the community.

On the first level, there are flexible meeting rooms with an adjacent catering kitchen. This allows a secured section of the library to be open to the community for events as well as to introduce educational and nutritional seminars for the public. Also included is a new technology room, a large reading room, and more space dedicated for children, teens and adults. New outdoor spaces on the first level provide quiet spaces to read and the upper level terraces can open up for larger group events. The genealogy department was moved to a more accessible location that provides interaction with staff.

Expected to be complete in early 2020, the community of Princeton is anxiously looking forward to the new changes that will come with their library – a place where generations of families can still continue to go for educational and community events.